Category Archives: Română

Limba română

Scurtă istorie a astrologiei

  Astrologie este formată din mai multe sisteme de divinație, bazate pe premisa că există o relație între fenomene și evenimente astronomice cu lumea umană. Multe culturi au acordat o importanță specială evenimentelor astronomice, iar indienii, chinezii, și mayașii au dezvoltat sisteme elaborate pentru prezicerea evenimentelor terestre prin observații astronomice. În Occident, astrologia este formată… Read More »

Pseudoarheologie şi protocronism

Pseudoarheologia Pseudoarheologia (numită şi arheologia alternativă, arheologia marginală, arheologia fantastică, sau arheologia cultelor) – se referă la interpretări ale trecutului fără legătură cu comunitatea arheologică academică, care de obicei respinge metodele științifice și analitice acceptate ale disciplinei. Aceste interpretări pseudoștiințifice implică utilizarea de date arheologice pentru a construi teorii despre trecut, care diferă radical de… Read More »

Ştiinţa şi pseudoştiinţa

(O diagramă tipică de frenologie secolul 19: În anii 1820, frenologiştii susțineau că mintea este localizată în zone ale creierului, și au fost atacați pentru că se îndoiau de faptul că mintea vine din sufletul imaterial. Ideea lor despre citirea “protuberanţelor” de pe craniu pentru a prezice trăsăturile de personalitatea mai târziu a fost discreditată.… Read More »

Investigarea parapsihologică în percepţiile extrasenzoriale

Studiul fenomenelor psi precum percepţiile extrasenzoriale este denumit parapsihologie. Există un consens în Asociaţia Parapsihologică, conform căruia anumite tipuri de fenomene psihice, precum telechinezia, telepatia şi proiecţia astrală, sunt bine determinate. Se spune că mare parte din percepţiile extrasenzoriale sunt spontane în condiţiile în care nu sunt controlate ştiinţific. Astfel de experimente au fost raportate… Read More »

Despre mecanica clasică

In fizică, mecanica clasică și mecanica cuantică sunt cele două sub-domenii majore ale mecanicii. Mecanica clasică se referă la un set de legi fizice care descriu mișcarea corpurilor sub acțiunea unui sistem de forțe. Studiul mișcării corpurilor este unul vechi, ceea ce din mecanica clasică una dintre cele mai vechi și mai mari subiecte din… Read More »

Recunoaşterea masonică reciprocă

Freemasonry Universal 2000 AD. Platou iconografic decorat. Într-o expoziţie la Dartford Masonic Centre, West Hill, Dartford, Kent. Recunoaşterea masonică reciprocă (regularitatea) este un mecanism constituţional prin care Marile Loje sau Marile Orienturi îşi acordă recunoaşterea reciprocă. Această recunoaştere permite interacţiunea formală la nivelul Marii Loje, şi oferă masonilor oportunitatea participării la întâlnirile Lojei în alte… Read More »