Category Archives: Română

Limba română

Medicina energetică

Medicina energetică (terapia energetică, vindecarea energetică, sau vindecarea spirituală) este o ramură a medicinei alternative care consideră că un vindecător poate canaliza energia vindecătoare într-un pacient. Diferitele metode pot fi clasificate ca prin atingere cu mîinile, fără atingere cu mâinile, și la distanță (sau în absenţă), în cazul în care pacientul și vindecătorul sunt în… Read More »

Liberul acces la informaţii

Legislaţia privind liberul acces la informaţii reprezintă fundamentul dreptului legal la cunoaştere prin care solicitanţii pot cere access gratuit sau cu costuri minime la informaţiile guvernamentale, cu excepţiile prestabilite. Acest concept se referă şi la înregistrări transparente, pe care guvernul este obligat să le publice şi să le promoveze public. În multe ţări aceste drepturi… Read More »

Abordări ale ştiinţei creaţiei

Religia Ştiința creației (creaţionismul ştiinţific) se bazează în mare parte pe capitolele 1-11 din Cartea Genezei. Acestea descriu modul în care Dumnezeu creează lumea prin puterea vorbirii (“Şi Dumnezeu a zis: Să fie lumină!”), în șase zile, chemând toate animalele și plantele la existență, și modelând primul om din lut și prima femeie dintr-o coastă… Read More »

Scurtă istorie a astrologiei

  Astrologie este formată din mai multe sisteme de divinație, bazate pe premisa că există o relație între fenomene și evenimente astronomice cu lumea umană. Multe culturi au acordat o importanță specială evenimentelor astronomice, iar indienii, chinezii, și mayașii au dezvoltat sisteme elaborate pentru prezicerea evenimentelor terestre prin observații astronomice. În Occident, astrologia este formată… Read More »

Pseudoarheologie şi protocronism

Pseudoarheologia Pseudoarheologia (numită şi arheologia alternativă, arheologia marginală, arheologia fantastică, sau arheologia cultelor) – se referă la interpretări ale trecutului fără legătură cu comunitatea arheologică academică, care de obicei respinge metodele științifice și analitice acceptate ale disciplinei. Aceste interpretări pseudoștiințifice implică utilizarea de date arheologice pentru a construi teorii despre trecut, care diferă radical de… Read More »

Ştiinţa şi pseudoştiinţa

(O diagramă tipică de frenologie secolul 19: În anii 1820, frenologiştii susțineau că mintea este localizată în zone ale creierului, și au fost atacați pentru că se îndoiau de faptul că mintea vine din sufletul imaterial. Ideea lor despre citirea “protuberanţelor” de pe craniu pentru a prezice trăsăturile de personalitatea mai târziu a fost discreditată.… Read More »

Investigarea parapsihologică în percepţiile extrasenzoriale

Studiul fenomenelor psi precum percepţiile extrasenzoriale este denumit parapsihologie. Există un consens în Asociaţia Parapsihologică, conform căruia anumite tipuri de fenomene psihice, precum telechinezia, telepatia şi proiecţia astrală, sunt bine determinate. Se spune că mare parte din percepţiile extrasenzoriale sunt spontane în condiţiile în care nu sunt controlate ştiinţific. Astfel de experimente au fost raportate… Read More »