Category Archives: Română

Limba română

Programarea neuro-lingvistică (NLP)

Programarea neuro-lingvistica (NLP – Neuro-linguistic programming) este o abordare de comunicare, dezvoltare personală, și psihoterapie, creată de Richard Bandler și John Grinder în California, Statele Unite ale Americii, în anii 1970. Creatorii săi susţin că există o legătură între procesele neurologice (“neuro”), limbaj (“lingvistice”) și modelele comportamentale învățate din experiență (“programare”), și că acestea pot… Read More »

Concepte în creaţia inteligentă

Complexitatea ireductibilă Termenul “complexitate ireductibilă” a fost introdus de biochimistul Michael Behe în 1996 în cartea sa Cutia neagră a lui Darwin, deși el descrisese deja conceptul în contribuțiile sale din 1993 la ediția revizuită a cărţii Panda şi oameni. Behe ăl definește ca fiind “un sistem unic care este compus din mai multe părțicare… Read More »

Homeopatia

Homeopatia (din limba greacă: ὅμοιος hómoios, “-la fel ca”, și πάθος páthos, “suferință”) este un sistem de medicină alternativă creat în 1796 de către Samuel Hahnemann, bazat pe doctrina sa despre tratamente, precum: o substanță care provoacă simptomele unei boli la persoanele sanatoase va vindeca simptome similare la oamenii bolnavi. Homeopatia este considerată o pseudoștiință,… Read More »

Pământul gol, Intratereștrii, și OZN-urile

Ipoteza Pământului gol consideră planeta Pământ fiind fie complet goală, fie conținând un spațiu interior substanțial. Comunitatea științifică a respins ideea, începând cu sfârșitul secolului al 18-lea. Conceptul de Pământ gol revine de mai multe ori în folclor și ca premisă pentru ficțiunile subterane, un subgen de literatură de aventură. De asemenea, ipoteza este prezentată… Read More »

Rasele străbune

(Harta Lemuriei suprapusă peste continentele moderne – William Scott-Elliot, Povestea Atlantidei și a Lemuriei pierdute.) Rasele străbune sunt etape în evoluția umană în cosmologia ezoterică a teosofului Helena Petrovna Blavatsky, așa cum sunt descrise în cartea sa Doctrina secretă (1888). Aceste rase au existat în principal pe continente acum pierdute. Modelul Blavatsky a fost dezvoltat… Read More »

Medicina energetică

Medicina energetică (terapia energetică, vindecarea energetică, sau vindecarea spirituală) este o ramură a medicinei alternative care consideră că un vindecător poate canaliza energia vindecătoare într-un pacient. Diferitele metode pot fi clasificate ca prin atingere cu mîinile, fără atingere cu mâinile, și la distanță (sau în absenţă), în cazul în care pacientul și vindecătorul sunt în… Read More »

Liberul acces la informaţii

Legislaţia privind liberul acces la informaţii reprezintă fundamentul dreptului legal la cunoaştere prin care solicitanţii pot cere access gratuit sau cu costuri minime la informaţiile guvernamentale, cu excepţiile prestabilite. Acest concept se referă şi la înregistrări transparente, pe care guvernul este obligat să le publice şi să le promoveze public. În multe ţări aceste drepturi… Read More »